Ett sätt att effektivisera och öka lönsamheten för respektive kund inom e-handel, är att arbeta med segmentering. Som vi nämnde i en tidigare artikel, är det viktigt att kunden ser relevanta produkter när de handlar och att du skapar förutsättningar för en smidig orderprocess. De flesta vill att kunden ska ha den bästa upplevelsen när de handlar. Därför är det inte ovanligt att man skapar kundunika lösningar, t. ex en förstasida, produkturval m. m, för att förbättra användarupplevelse och för att öka försäljningen. Det är även ett bra sätt för att behålla kundlojaliteten och bibehålla konkurrenskraft. Dock kan det vara resurskrävande i längden, speciellt om man har många olika typer av kunder.
Kundsegmentering innebär att man delar upp sina kunder i olika grupper baserat på deras behov, önskemål och köpbeteende. Detta är vanligt förekommande inom försäljning och hanteras oftast via ett CRM-verktyg (Customer Relationship Management). Denna uppdelning möjliggör att du sedan kan arbeta mer resurseffektivt. Har dina kunder liknande egenskaper är sannolikheten stor att de även har liknande behov. Dock är det inte lika vanligt att konfigurationen av sin e-handel speglar det som man har eller vill segmentera.
Innan du segmenterar din e-handel är det viktigt att veta hur och vad, segmenteringen ska baseras på. Här är det viktigt att du analyserar dina befintliga kunder och deras data. Det är även viktigt att identifiera de egenskaper som är relevanta.
Nedan finns några exempel på segmenteringar inom B2B:
- Branschsegmentering: Kunder segmenteras efter bransch.
- Storlek på företag: Kunderna delas in efter företagets storlek.
- Geografisk segmentering: Kunder segmenteras efter geografiskt område
(region, land eller kontinent). - Segmentering baserat på tidigare inköp: Kunder segmenteras efter
tidigare inköp, vad har kunden köpt tidigare, köper de regelbundet eller
är det kunder som inte har köpt på ett tag. Utifrån detta kan olika
erbjudanden anpassas och marknadsföring för olika kundgrupper.
När du har delat upp dina kunder i olika segment, kan du sedan skapa t.ex. gemensamma prislistor, funktioner, tjänster, kampanjer, erbjudanden, produktsortiment och anpassad förstasida till en specifik bransch eller produktområde. Det innebär att du kan underhålla och hålla dig ajour med dina kunder på ett smidigare sätt. Oavsett storlek och ordervolym hos dina kunder så vill alla kunder känna sig ”sedd” ”hörd” och ”prioriterad”. Därför är det extra viktigt att du kan tillgodose deras behov kontinuerligt.
Vill ni veta mer hur ni kan effektivisera er e-handel med hjälp av segmentering och analys av data, tveka inte att kontakta oss.
Mathias Olsson
Mathias är en av delägarna till eKompass och ansvarig för att våra leveranser gentemot kunderna alltid håller hög kvalité och levereras i tid. Ibland när tiden tillåter kommer Mathias dela med sig av sina erfarenheter.